20 november 2023

Na de overvloedige regen, kwamen ook koning en minister langs in de Westhoek. We hebben het op het Lincelam-veld gelukkig niet zo zwaar als wat andere collega’s in de regio te verduren krijgen. Zo goed als alle teelten die nog op het veld staan, trekken hun plan. Wellicht zullen een aantal spruitplanten die op het laagste deel van het veld staan eraan moeten geloven. Maar geen paniek, spruiten genoeg nog zeker voor de komende maanden. Deze week halen we zeker wel de laatste raapjes van het veld, want die natte voetjes, daar houden zij echt wel niet van. Wij, daarentegen, hebben dezer dagen noodgedwongen meer onze botten aan dan uit, om net die natte voeten te vermijden. Als die botten niet blijven steken in de modder tenminste…

Afgelopen woensdag werd ik uitgenodigd om de nabespreking te verzorgen bij de filmvertoning van ‘Sur le Champ’. De vertoning werd door Stad Veurne georganiseerd, binnen het kader van Food.Film.Fest (een initiatief van Voedsel Anders) en vond plaats in het nieuwe workshoppaviljoen van het Bakkerijmuseum Veurne. De film vertelt de inspirerende verhalen van een aantal agro-ecologische boeren van over heel de wereld. Boeren die het anders aanpakken, door de teelt op een duurzamere manier aan te pakken en ook door de verkoop zo lokaal mogelijk te organiseren. Eén voor één pakkende en vooral hoopgevende verhalen. Ik kwam dan ook met trots vertellen hoe wij op onze boerderij al vele jaren datzelfde pad bewandelen. Het werd een inspirerende avond met een propvolle zaal van geïnteresseerden. Dat bleek ook uit de vele boeiende vragen die ik nadien voorgeschoteld kreeg. Dank aan alle aanwezigen om belang te hechten aan dit o zo belangrijke thema.

Voor wie de afgelopen dagen aan ons marktkraam stond kon het al proeven en ruiken. Dankzij de kookkunsten van Eve’s B Bakery bieden we sinds kort ook verse groentesoep aan op de markt. Een deel prei die wat fijntjes is, bloemkool met plekje, een overvloed aan knolselder, of gewoon omdat pompoensoep altijd overheerlijk is: altijd redenen te vinden om soep te maken. De soep is te verkrijgen in handige 0,85L emmertjes om mee te nemen, maar we bieden ook bekertjes warme soep aan (telkens vanaf 10u ongeveer). Dus voor wie nu al die koude vingers beu is, je weet waar je terecht kan!

Tot binnenkort

Boer Bert & Team Lincelam