04 december 2023

Met het vooruitzicht van de eerst vriestemperaturen, werd het hoogtijd om eens werk te maken van die knolselders. Pompoenen, bieten en rapen liggen al geruime tijd veilig en droog opgeborgen. Prei, spruiten en aardpeer oogsten we geleidelijk aan waneer we dat nodig achten. Die kunnen wel tegen wat negatieve temperatuur hier en daar. Een knolselder kan ook wel wat verdragen, maar met het vele vocht in de grond spelen we toch liever op veilig. Tractor en kar, boer Bert, boerin Alexia en zelfs mémé Mia: niemand ontsnapte aan de modder. Met het nodige geploeter en gezwoeg is ondertussen meer dan de helft binnengehaald. Met elke karrenvracht knolselderij komen er ook wat spruiten en aardperen mee van die kant van het veld.

Aan de andere kant van het veld zijn we dan weer ferm in de weer om in de tunnels wat fris jong groen aan te planten. Want er is gelukkig meer dan rapen en spruiten dat in de winter ons marktkraam vult. Zo plantten we vorige week nog wat snijsla en veldsla erbij. En daarnaast is ook de mosterd en mizuna mooi gekiemd en goed aan het groeien.

Die knolselder, prei en nog meer lekkers van ons veld, vinden uiteraard ook hun weg naar ons marktkraam. Maar ook naar onze soepketel op de markt. Vol dankbaarheid konden we onze verkleumde vingers aan een tasje dampende soep verwarmen. We moeten qua sfeer en gezelligheid alvast niet onder doen voor de vele kerstmarkten die nu opduiken. Dat is volgende week ook al het geval in Nieuwpoort. Bijgevolg zullen we er vanaf komende vrijdag (9/12) onze parasols in de Willem de Roolaan opstellen, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In Veurne staan we komende woensdag (06/12) nog één keer op onze vertrouwde plaats bij de pomp op de Grote Markt. Vanaf woensdag 13/12 maken we plaats voor de Eisbar en zal je ons gedurende enkele weken op de Appelmarkt terugvinden.

Tot binnenkort

Boer Bert & Team Lincelam